Kambodja

Oppositionsledarens mål: Samla motståndare mot auktoritär ledare

1:56 min

Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy som länge levt i landsflykt i Frankrike anlände i dag till den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur. Rainsy har lovat att återvända till Kambodja för att samla motståndare mot den auktoritära premiärministern Hun Sen.

Sam Rainsy hindrades i torsdag från att gå ombord på ett flyg från Paris till Bangkok. Ordern att stoppa honom kom från vad man sa, högsta ort, vilket många tolkar som att det var Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha som givit order om att stoppa Sam Rainsy.

Kambodjas ledare Hun Sen har gjort allt för att försöka stoppa Rainsy att kunna återvända till Kambodja. Bland har han begärt av medlemsländerna i den asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN att stoppa Rainsy på sin väg tillbaka till Phonm Penh – något som visar hur de auktoritära ledarna i organisationen samarbetar för att hålla hålla varandra om ryggen, säger Phil Robertson som är talesperson för Human Rights Watch i Sydostasien.

I torsdag greps och avvisades en annan kambodjansk högt uppsatt oppositionspolitiker på Kuala Lumpors flygplats när hon försökte ta sig till Phnom Penh. Vad som kommer att hända nu och om Sam Rainsy kommer att kunna ta sig vidare till Kambodja är oklart.

Vid en presskonferens i Thailands huvudstad Bangkok sa en talesperson för den kambodjanska oppositionen att ingen från oppositionen kommer att försöka ta sig in i Kambodja i dag.

Vid gränsövergångarna mellan Thailand och Kambodja har det placerats ut extra säkerhetspersonal på båda sidor om gränsen för att förhindra alla som stödjer oppositionen i Kambodja att ta sig in i landet.