Madrid

Spanskt val med oviss utgång

2:10 min

I går var sista kampanjdagen inför det spanska parlamentsvalet i morgon, och samtliga partier höll avslutande valmöten. Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez talade bland annat i Madrid.

– Måttfull mot extremisterna, progressiv, stabil och stark.

Så beskrev Pedro Sánchez i går kväll vad Socialistpartiet vill vara. Det gjorde han inför en fullsatt idrottshall strax utanför Madrid. Därefter fortsatte han till Barcelona, där han avslutade valkampanjen.

Socialistpartiet PSOE väntas bli störst i det spanska valet i morgon – men utan att få egen majoritet. Senast sprack regeringsförhandlingarna med vänsterrörelsen Unidas Podemos, till stor del på grund av det partiets mer öppna inställning till en folkomröstning om självständighet för Katalonien, trots att även Podemos vill att landet ska förbli enat.

Så frågan är om det blir nya förhandlingar med samma partier?

En av åhörarna här i Madrid i går var Laurentino Carrasco. Han hoppas på en vänsterkoalition, men tror att PSOE istället kommer att bilda koalition med högerpartier.

Det räcker troligen inte att samarbeta med liberala Ciudadanos för att få majoritet. Men frågan är om en bred koalition där även Partido Popular ingår – är möjlig. Det blir i så fall en svag regering.

– En svag regering är bättre än ännu ett val, säger Laurentino Carrasco. Nya val kommer att sluta med att allt färre går och röstar, vilket kan gynna partier på de politiska ytterkanterna, säger han.