Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chavez svada orsakar diplomatisk kris

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 17.45
Fox är inte road av Chavez utspel.

Venezuela och Mexiko har kallat hem sina respektive ambassadörer. Hugo Chavez otyglade tunga var den utlösande faktorn. Men därbakom finns politiska motsättningar av allvarligare art.

Det började med att Hugo Chavez kallade Mexikos president Vicente Fox för ”imperiets lilla hundvalp”.

På det följde tre dagars intensiva förhandlingar tills diplomater från de två länderna fått ihop en skrivelse som tog luften ur det hela.

Men innan resolutionen hann offentliggöras framträdde Chavez i sitt veckovisa TV-program. I programmet berättade han att det i hans hemtrakter finns en slags kaktus som brukar lämna ifrån sig goda dofter. Men om någon häst tar sig för att pinka på den, så svarar den med att sticka sina vassa taggar i kusen.

– Och ni min herre, sa Chavez och vände sig till sin mexikanske kollega Fox. Håll er undan från mig, annars kommer ni att få fullt med taggar på er.

Fox krävde en ursäkt
Vicente Fox var inte road av att bli jämförd med en pinkande häst och utfärdade ett ultimatum; om inte Chavez inom 24 timmar kom med en godtagbar ursäkt skulle Mexiko dra tillbaka sin ambassadör.

Någon ursäkt kom inte.

Och nu finns ingen mexikansk ambassadör i Caracas och ingen venezuelansk ambassadör i Mexiko City.

Vad ligger bakom? På en nivå handlar det om stil. Chavez är macho - klassens värsting - lärjunge till Fidel Castro som ju brukar kalla sina kritiker för ”imperiets stövelslickare”.

Politiska motsättningar
Det här är inte heller första gången som Hugo Chavez svada orsakat diplomatiska minikriser. Både Chile och Colombia har tidigare kallat hem sina ambassadörer av samma anledning.

Men därbakom finns de politiska motsättningar som kom till uttryck på det panamerikanska toppmötet i Mar del Plata nyligen. De handlar om synen på uppbygget av en panamerikansk frihandelszon som föreslagits av USA.

I Mar del Plata kallade Vicente Fox dem som inte ville skynda på samtalen om frihandelszonen för populister och ”eviga uppfinnare av hjulet”.

Det är det han nu får svar på tal för av Hugo Chavez.

En del tycker att det är skoj och applåderar. Men dom flesta, både i Mexiko och i Venezuela, vill nog helst av allt gråta...

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".