Ska ha flera möten

Sveriges handelsminister till USA – vill stoppa biltullar

1:52 min

Handelsminister Anna Hallberg ska möta USA:s handelsminister och handelsrepresentant för att försöka stoppa USA från att införa höjda biltullar mot EU.

– Det är två högnivåmöten som jag är väldigt glad att få till. Man har ju signalerat att man eventuellt kommer att införa tullar på lättare fordon, personbilar. Och det är någonting som påverkar Sverige i väldigt hög utsträckning. Så den frågan vill jag lyfta. Det är bra tajmning också. De skulle införas den 14:e och vi träffas den 12:e november, säger handelsminister Anna Hallberg.

Som Ekot kunnat rapportera beräknas den svenska bilexporten till USA minska med 36 procent om USA inför extra tullavgifter på europeiska bilar och bildelar. Förhandlingar om ett avtal mellan EU och USA pågår, och i mitten av nästa vecka ska det presenteras om tullarna införs eller inte.

På måndag reser handelsminister Anna Hallberg till Washington. Där ska hon träffa USA:s handelsminister Wilbur Ross och handelsrepresentanten Robert Lighthizer för att slå ett slag för frihandel.

– Jag tror att vi ska vara en av de absolut starkaste rösterna internationellt, men också inom EU för det här.

Vad tror du att du får för gehör?

– Min förhoppning är att vi ska ha en öppen och bra konstruktiv dialog, där jag från Sveriges sida inte kommer att känna att vi är ett litet land och vi har inte samma möjligheter att föra en dialog med USA som kanske andra större länder skulle ha. Därför att vi är en viktig handelspartner.

USA:s handelsminister Wilbur Ross har signalerat att EU kan slippa tullarna, och Europeiska kommissionens ordförande Jean Claude Juncker ska ha hört från hästens mun att det inte kommer att bli några tullar.

– Det är väldigt positiva signaler. Vi hoppas att det är små steg i rätt riktning.

Men om det skulle visa sig att de här signalerna inte stämmer så har handelsministern med sig en morot, eller piska beroende på hur man ser på det.

– Jag har ett antal företag som jag har träffat de senaste veckorna som har planer på att investera i USA om det är så att vi uppnår en lättnad vad gäller handelsrestriktioner och så vidare. Biltullar, det påverkar visserligen en bransch, men det lägger en våt filt över förväntningarna och möjligheterna att kunna gå vidare när det gäller investera i USA. Det tycker jag trumfkortet är. Vi har fantastiska företag som är beredda, som står där på tröskeln nu, säger Sveriges handelsminister Anna Hallberg.