Skogsbränder

Områden runt Sydney satt under katastrofläge

2:04 min

De enorma bränderna i fortsätter i Australien och katastrofläge har utfärdats för miljonstaden Sydneys ytterområden.

Brandmyndigheten har utfärdat en stark varning om att väderutsikterna från och med nu fram till en "peak" på tisdag, kommer bli värre. Höga temperaturer i kombination med starka vindar och mycket låg luftfuktighet utgör en stor risk för både liv och fastigheter.

Området runt Sydney är satt under ett katastrofläge på tisdag, vilket är första gången på över tio år.

Människor har hänvisats till att bege sig till större städer och samhällen och till shoppingcenter, samt hålla sig långt från områden med buskar och träd. Över 40 skolor i delstaten kommer att hållas stängda i morgon.

Shane Fitzsimmons vid brandmyndigheten beskriver läget under dagen.

– Det är nu över 70 bränder här, hälften av dom är icke under kontroll. Vinden och hettan gör att de sprider sig snabbt, säger han.

I södra Queensland brinner det på minst 50 platser och tusentals människor har evakuerats. Där ger man varningar om att på onsdag ser vädret ut att kunna ge bränderna en ny skjuts.

Vid vissa områden har elden spridit sig i en hastighet av 80 km i timmen. En chockad innevånare i New South Wales beskriver hur snabbt det gick när lågorna kom in över byn.

– Det fanns inget att göra när elden kom, vi tappade kontakten med varandra och även var vi var, säger mannen som ändå hade turen att klara sig undan lågorna.

Brandmyndigheten har gått ut med varningar om att människor måste förbereda sig på att lämna i tid med tillägget att är du hotad av elden så är det inte säkert att vi kan komma och hjälpa dig.