Spanien

Fortsatt låst efter nyvalet – ingen har majoritet

1:37 min

Socialdemokratiska PSOE ser ut att bli störst – men högernationalistiska Vox ökar mest i söndagens nyval i Spanien.

När över 99 procent av rösterna var räknade strax efter klockan 23 låg PSOE på 120 mandat (jämfört med 123 i valet den 28 april).

Konservativa PP ökade starkt till 87 mandat (66), men inget i närheten av framgången för högerradikala Vox som får 52 mandat. Partiet debuterade i det nationella parlamentet i april med 24 mandat.

I bjärt kontrast står den totala kollapsen för högerliberala Ciudadanos, från början ett katalanskt antiseparatistiskt parti. Raset från 57 till 10 mandat innebär att högerblocket blir mindre än vänsterblocket – 151 mot 158 mandat, enligt tv-kanalen TVE.

Partiledaren Albert Rivera har kritiserats hårt för att Ciudadanos i regioner och städer det senaste året gått ihop med PP och Vox för att ta makten. Nu ser det ut som att han får betala för det på nationell nivå.

Rivera kan också konstatera att det katalanska separatistiska vänsterpartiet ERC nu är större (13 mandat) än Ciudadanos i Spaniens kongress (parlamentets underhus).

Det var en tagen Rivera som kom framträdde på partiets valvaka.

– Jag vill kunna se er i ögonen och medge att detta var ett dåligt resultat.

Ciudadanos partiledning ska diskutera fiaskot under måndagen.

– Jag föreslår en extraordinär partikongress så att medlemmarna får avgöra framtiden för det här partiet, sade Rivera som alltså ännu inte är beredd att avgå.

Till vänsterblocket räknas PSOE, vänsteralliansen Unidas Podemos (från 42 till 35 mandat) och vänster-ekologiska koalitionen Más País som med 3 mandat är nykomling i kongressen.

Den första partiledaren att kommentera valresultatet var Pablo Iglesias från Podemos:

– Det är nu en historisk nödvändighet att skapa en stabil regering för att stoppa extremhögerns frammarsch.

– Vi sträcker ut handen till (tillfördnade premiärministern) Pedro Sánchez ännu en gång, sade Iglesias med målet att Unidas Podemos ska kunna bilda regering ihop med PSOE.

En segerrusig Santiago Abascal, Vox partiledare, talade länge inför jublande anhängare i Madrid. Nationalhymnen spelades och ropen "leve Spanien" skallade.

– För bara elva månader sedan hade vi inga platser i regionala, europeiska eller nationella parlament, sade han och påminde om Vox sensationella genombrott som gjort den spanska politiken ännu mer fragmentiserad.

– Vi kommer inte att svika er! sade Abiscal och lovade krafttag mot de separatistiska strävandena i Katalonien.

Kongressen har 350 platser. Det krävs alltså minst 176 mandat för att få egen majoritet och dit når varken vänster- eller högerblocket. Därför är en minoritetsregering ledd av PSOE bästa stalltips, enligt spanska politiska bedömare på söndagskvällen.

Men hur Pedro Sánchez, som utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckats med att bilda regering efter valet i april, ska lyckas få ihop en sådan konstellation och bryta dödläget i parlamentet återstår att se.

Efter valet nu ter sig uppgiften knappast lättare. Ånyo lär han få ägna sig åt kohandel med regionala partier, bland annat separatister från Katalonien, för att mycket eventuellt få ihop pusslet.

Katalonienkrisen har präglat spansk politik på senare år. Så också denna valrörelse. Sánchez har försökt undvika väljartapp högerut genom att skärpa sin tidigare mer dialoginriktade ton gentemot separatisterna i regionen.

Vox ser ut att ha tjänat mest på debatten med sin aggressiva inställning och drakoniska krav såsom att upphäva Kataloniens autonomi, förbjuda separatistpartier och fängsla regionpresidenten Quim Torra.

Söndagens nyval gäller också 208 platser i senaten (överhuset).

Valdeltagandet sjönk från cirka 76 till 70 procent. Detta var det andra valet i år och det fjärde på fyra år. Lägg därtill EU-val och regionala val och ingen kan förvånas över valtrötthet i en nation med 37 miljoner röstberättigade.