Spanien

Fortsatt låst efter nyvalet – ingen har majoritet

2:28 min

Socialistpartiet är fortfarande Spaniens största parti efter gårdagens nyval, men varken vänster- eller högerblocket fick egen majoritet och regeringsbildningen kommer bli komplicerad.

– Vi ska samla alla partier för att komma förbi låsningen i politiken, sa Pedro Sánchez i sitt tal i natt. Socialistpartiet är fortfarande Spaniens största parti, men tappade tre mandat jämfört med valet i april.

Sánchez sa också att han vill leda en progressiv regering.

Vad han menar med det återstår att se – för vänstersidan är försvagad. Vänstertidningen El País konstaterar att partiet i juli hade möjlighet att bilda den första vänsterkoalitionen sen Spanien blev en demokrati, men att nyvalet har lett till att Sánchez är försvagad och nu har färre alternativ.

Varken vänster- eller högerblocket får egen majoritet och högertidningen El Mundo anser att en koalition mellan Socialistpartiet och Partido Popular är absolut nödvändig nu, även om det är en hittills oprövad lösning i Spanien.

Det högernationalistiska partiet Vox mer än fördubblade sina platser i parlamentet till 52. En bedrift med tanke på att partiet inte hade någon politisk representation alls för 11 månader sen.

Partiet har vuxit sig starkt på grund av motståndet mot självständighetssträvandena i Katalonien och gratulerades av partiledare för systerpartier, Marine Le Pen i Frankrike och Matteo Salvini i Italien

Att Vox och Partido Popular gick framåt, var troligen på bekostnad av liberala Ciudadanos som tappade hela 47 mandat och bara har tio kvar.

Partiledaren Albert Riveras framtid är osäker. Valresultatet ska diskuteras på ett extra styrelsemöte i dag, det blir även en extra partikongress.