Små skador rapporteras efter stormen

Uppdaterad 15:30
Vid lunchtid saknade omkring 17 000 hushåll el efter nattens oväder, men under eftermiddagen har de flesta fått tillbaka strömmen. På järnvägen mellan Torsby och Karlstad spårade ett motorvagnståg ur efter att ett träd hamnat under tåget. Ingen människa skadades men 150 meter av rälsen slets upp.

– Vi ska försöka återställa spåret så det blir farbart och vi räknar med att det tar hela dagen, säger Klas-Göran Knutsson på Banverket.

Frånsett olyckan i Värmland har ändå få skador rapporterats efter stormvindarna. Några vägar och järnvägar har blockerats av träd, men mest handlar det om strömavbrott. Som mest var en bit över 30 000 hushåll utan el på tisdagsmorgonen, en siffra som sjunkit efter hand.

Vattenproblem
– Vi hade ström några timmar i går kväll annars är det ett dygn den har varit borta nu. Vi har vedspis så värmen är inget problem. Det är vattnet som är största problemet, säger Conny Olsson i Rävmarken utanför Ed i Dalsland, en av dem som drabbades.

På daghemmet i Hult utanför Eksjö lystes den kalla frukosten upp med stearinljus, men det var ovanligt få barn på plats säger förskolläraren Helena Westerström.

– Många barn bor långt ute på landet och har varit strömlösa sedan igår kväll och de har valt att stanna hemma. Många föräldrar har ringt på morgonen och vi har en telefon som fungerar. Vi får nog ställa in den skogsdag vi skulle ha haft i dag.

Värst i Småland
Hårdast drabbat är fortfarande Småland med närmare 8 000 utan el, där också några hundra hushåll saknar telefon, men även Värmland, Västergötland och Närke har många strömlösa. Elbolagen hoppas ändå att de flesta ska ha ljus och värme tillbaka på tisdagskvällen.

På energibolaget Eon hade man redan mycket personal ute i skogen som fortfarande jobbar med problemen efter stormen Gudrun och det var en stor hjälp nu säger presschefen Johan Aspegren.

– Vi hade 500 man som var igång med att återställa efter Gudrun så de är ute och arbetar med de nuvarande störningarna, säger Johan Aspegren på Eon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Lennart Nordenstein SR Värmland
lennart.nordenstein@sr.se

Pablo Dalence SR Jönköping
pablo.dalence@sr.se

Peter Olsson SR Väst
peter.olsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".