Trend de senaste åren

Polisen: Transpersoner utnyttjas i människohandel

2:02 min

Polisen ser en trend där transpersoner personer utnyttjas i koppleri och människohandel för sexuella ändamål.

Senaste åren har polisen upptäckt ett tiotal transpersoner som säljs i lägenhetsbordeller, enligt kommissarie Kajsa Wahlberg, vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

– Det är alltså personer som är födda till män men har en könsidentitet att vara kvinna. De säljs också i lägenhetsbordeller och annonseras ut på internet, säger hon.

Polisen har upptäckt den här typen av sexuell handel med transpersoner i främst Stockholm, men också i Västra Götaland. Personerna är i huvudsak från Sydamerika, enligt en årsrapport om människohandel från myndigheten.

För att bättre kunna utreda den typen av ärenden behövs mer kunskap, säger Kajsa Wahlberg.

– Detta är något vi behöver undersöka mera för det är ett ganska nytt fenomen, men vi ser det både för 2018 och 2019.

RFSL:s ordförande Deidre Palacios är inte förvånad att transpersoner utnyttjas på det här sättet, då de rent generellt är en utsatt grupp.

– Det är oroväckande med inte förvånande. Vi ser att transpersoner är mer utsatta och det är hemskt att de nu också är mer utsatta för människohandel i Sverige, säger hen.

Totalt dömdes 15 personer förra året för människohandel. I tolv fall handlade det om tiggeri och i tre fall sexuella ändamål. Det är fler dömda än något annat år, sedan människohandelsparagrafen infördes 2002.

En förklaring är att de som tvingas till tiggeri utsätts för mer våld, och att de därför i större utsträckning valt att vittna – men också om att polisen blivit bättre på den här typen av utredningar, även på regional nivå.

I större utsträckning än tidigare ser polisen även hur kvinnor som tvingas tigga också utnyttjades i prostitution.

Kvinnorna som utsätts för människohandel för sexuella ändamål kommer främst från Rumänien, enligt Kajsa Wahlberg.

– Det är kvinnor ifrån Rumänien som dominerar, så ser det ut inom EU också. Och Nigeria, men även Colombia. Så en del kvinnor kommer från Sydamerika nu, säger hon.

När det gäller brottet koppleri – att personer organiserar sexköp – har antalet dömda mer än fördubblats. Från 12 personer 2017, till 25 förra året.

Fakta människohandel: Anmälda och lagförda brott

  • Under 2018 anmäldes totalt 214 brott som rörde människohandel för sexuella och andra ändamål och 29 åtal väcktes.
  • Under samma period lagfördes 15 brott rörande människohandel för sexuella och andra ändamål.
  • Därtill lagfördes 2 brott rörande grovt koppleri och 23 rörande koppleri.
  • Slutligen lagfördes 279 brott rörande köp av sexuell tjänst och 11 rörande köp av sexuell handling av barn under 18 år.
  • Ytterligare förundersökningar om människohandel, koppleri och köp av sexuell tjänst pågick vid årets slut och förväntas leda till fällande domar under 2019.
  • Detta kan jämföras med situationen under 2017, då det också anmäldes 214 brott om människohandel för sexuella och andra ändamål och 5 lagfördes.
  • Under 2017 lagfördes dessutom 1 brott om grovt koppleri och 11 om koppleri.
  • Samma år lagfördes 222 brott rörande köp av sexuell tjänst och 54 brott rörande köp av sexuell handling av barn under 18 år.

Källa: Människohandel för sexuella och andra ändamål − lägesrapport 20 avseende 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.