1 av 2
Handeln på Hötorget bygger på kontanter.
2 av 2
Klicka för grafik.

Delade meningar om slopade kontanter

Indragna sedlar och minskad kontantanvändning skulle minska rånrisken och försvåra för den svarta marknaden. Det menar ekonomer på Finansinspektionen idag. Men enligt Svensk Handel är avgifterna på kortköp för höga idag, och tanken på att slopa kontanterna är inte populär bland handlarna på Hötorget i Stockholm.

– Det är inte bra. Jag kanske vill köpa någonting utan att någon vet vad jag köper, säger Zozo Kalill, som säljer grönsaker på Hötorget i Stockholm.

Han skulle känna sig kontrollerad om han var tvungen att ta emot kortbetalningar istället för kontanter.

Försvårar brott
Fler kortbetalningar skulle minska rånrisken och försvåra för den svarta ekonomin. Det menar ekonomer vid Finansinspektionen, som föreslår att tusenlappen och på sikt 500-sedlar ska kunna avskaffas.

Det är tekniskt möjligt också för torghandlare och småbutiker att ta emot kortbetalningar, men för att det ska vara realistiskt måste avgifterna sänkas, säger Tomas Flodén som är ekonom på Finansinspektionen.

– Kortbetalningar är en väldigt billig tjänst att producera idag, samtidigt som de som använder kortbetalningar får betala ett förhållandevis högt pris för korttjänster. Kontanter, som är ett dyrare betalningsmedel, är i princip gratis för konsumenterna, i alla fall den kostnad som de ser.

– I praktiken innebär den höga kontantanvändningen att priset på varor och tjänster blir högre för konsumenten, säger Tomas Flodén.

Korthantering kostar
På Svensk Handel är man positiva till färre kontanter i omlopp, men då måste kortavgifterna ned. Annars påverkas framförallt mindre handlare med låga priser, säger Erik Sandemo på Svensk Handel.

– Handeln har en avog inställning därför att man tycker sig inte kunna ta ut de här kostnaderna fullt ut av konsumenten. Då är det lönsamheten som blir lidande, säger Erik Sandemo.

Det är inte alla försäljare på Hötorget som är negativa till mer kortbetalningar. Abbe Angar tror att det kan bli möjligt att torghandla med kort i framtiden.

– Om de hittar en bra lösning, varför inte? Då blir det bara plastkort istället för sedlar, säger Abbe Angar.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".