Reviderar felaktig statistik

SCB skriver ner arbetslösheten

1:30 min

Efter den felaktiga arbetslöshetsstatistiken släpper Statistiska centralbyrån, SCB, nu nya korrigerade siffror och skriver ner arbetslösheten.

Förra månaden uppgav SCB att det förekom felaktigheter i statistiken över arbetslösheten i Sverige så långt tillbaka som till förra sommaren. Detta sedan myndigheten anlitat konsultfirman Evry som datainsamlare.

SCB, som på förmiddagen presenterade nya siffror, skriver ner arbetslösheten för de senaste månaderna. I september var arbetslösheten 6,0 procent – 1,1 procentenheter lägre än vad som tidigare presenterats (7,1 procent), enligt ett pressutskick.

Evry ska enligt uppgifter i Aftonbladet ha pressat visstidsanställda med timanställningar vilket gjort att man levererat falska och påhittade telefonintervjuer som underlag till SCB. Evry ska också gjort löneavdrag om någon anställd behövt gå på toaletten, rapporterar TT.

SCB meddelande i tisdags att man valt att avsluta arbetet med Evry. Men när Evry fick uppdraget sade SCB också upp 37 anställda som tidigare genomfört intervjuer.

Kommer externa aktörer att göra de här intervjuerna också i framtiden?

– Vi har inte tagit något sådant ställningstagande. Det finns andra företag som just nu som samlar in, säger Magnus Sjöström, biträdande avdelningschef vid SCB.

Hur ska ni återfå förtroendet och se till att det här inte händer igen?

– I den här situationen har vi fokus på att få ut statistiken och de reviderade serierna. Sedan behöver vi koppla till just den här händelsen och analysera grundorsaken. Det är alltid så naturligtvis att även om det är ett annat företag som samlat in data så har vi ansvar för kvaliteten, säger Magnus Sjöström.