Butikschefer förnekar mutbrott

På tisdagen förhördes fyra av de mutmisstänkta systembolagscheferna. De hade alla olika förklaringar till varför de regelbundet fått pengar från Vin-Trägårdhs dåvarande vd Stig Davidsson.

En före detta butikschef som fått åtta utbetalningar sa att det var ersättning för älgkött och hjortron.

– Om du säljer älgkött för 45 kronor kilot, hur kommer det sig att det är så ojämna belopp, frågade åklagaren Peter Nilsson.

– Jag tog betalt för de faktiska kostnaderna. Det är inte en hel filé utan bitar i olika storlekar, svarade den före detta butikschefen.

18 butikschefer åtalade
I den första processen i systembolagsmålet står 18 butikschefer åtalade misstänkta för mutbrott. De medger att de har tagit emot pengar av Vin-Trägårdhs dåvarande vd Stig Davidsson.

Men förklaringarna till varför pengarna hamnade på deras privata konton eller damp ner i brevlådan i form av checkar är många.

Enligt åklagaren har butikscheferna fått betalt utifrån hur många flaskor av Vin-Trägårdhs produkter de sålt i sina butiker. Bonussystemet finns enligt åklagaren beskrivet i ett säljbrev som hittats hos en av butikscheferna.

Spelvinster och sponsorpengar
Inför rätten visades en sammanställning som på några ställen visade att antalet utbetalade kronor en månad motsvarade försäljningen av antalet flaskor.

Men en butikschef sa att de elva utbetalningarna på totalt 13 000 kronor kom från gemensamma spelvinster.

En annan av butikscheferna sa att han trott att utbetalningarna på totalt nästan 10 000 kronor handlat om bidrag till en personvalskampanj inför valet till kommunfullmäktige.

– Det är inte alls ovanligt att jag har blivit sponsrad på det viset. Jag uppfattade det här som en sponsring. Att det var från en leverantör hade jag ingen aning om överhuvudtaget, sa den före detta butikschefen.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".