Delegation vill avskaffa skolans timplan

Avskaffa timplanen så blir skolorna bättre, det föreslår den statliga timplanedelegationen i sitt betänkande till regeringen. Förslaget bygger på ett femårigt försök att arbeta utan timplan där en femtedel av Sveriges grundskolor deltagit.

– Huvudsakligen är det positiva effekter. Vi kan visa att skolorna arbetar mycket, mycket mer koncentrerat kring målen för verksamheten, läroplanens mål och kursplanernas mål. Man har blivit duktigare på att följa upp och utvärdera vad man gör både för enskilda elever och på skolnivå, säger Eva Wallberg, ordförande i timplanedelegationen.

Under fem år har en femtedel av landets grundskolor provat att arbeta utan timplan och resultatet är positivt.

Slopad plan men garanti
Timplanedelegationen föreslår därför regeringen att alla grundskolor ska får bestämma själva över sina timmar, men också att kommunerna ska kunna garantera alla elever får ett visst antal undervisningstimmar.

De skolor som deltagit i försöket är övervägande positiva och många lärare och elever arbetar gärna utan timplan.

Johanna Holmerts går på Barketorpsskolan i Kalmar och hon gillar att kunna påverka undervisningen.

– På mellanstadiet hade vi en planeringsbok där vi fick skriva upp vilket ämne och hur många sidor vi skulle göra. Det var inte alls många timmar i veckan, men vi fick ändå chansen att planera själva och lägga upp vad vi ville göra, säger Johanna Holmerts.

Elever mår bättre
Enligt försöksverksamheten mår både lärare och elever bättre av att inte ha någon timplan. Idag måste alla elever ha ett visst antal timmar undervisning i varje ämne, men Eva Wallberg är inte orolig över att barn kan bli utan viktig undervisning.

– Vi kan inte visa på att det här har lett till någon obalans mellan ämnena, säger hon.

Sofia Hallonsten
sofia.hallonsten@sr.se

Nick Näslund, SR Kalmar
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".