Framtiden för Saab avgörs inom kort

Inom tre månader kommer framtiden för Saabs växellådsfabrik med 200 anställda i Göteborg att avgöras. Bilkoncernen GM:s Europachef var i Stockholm på tisdagen och gjorde ett utspel inför branschen som kan innebära att växellådsfabrikens dagar är räknade.

Bilkoncernen GM som äger växellådsfabriken har en överkapacitet bland de europeiska växellådsfabrikerna. Det innebär att den svensk-tillverkade växellådan snart kan komma att ersättas av andra av GM:s växellådor i Europa, det tror flera bedömare inom bilbranschen.

Något formellt besked är inte fattat ännu, enligt Europachefen för GM, Carl-Peter Forster, ska ett besked om fabrikens framtid komma inom de närmaste tre månaderna.

Ny bilmodell i Trollhättan
Om kan se mörkt ut för växellådsfabriken i Göteborg, ska en ny bilmodell byggas i Trollhättan. Minst 150 000 bilar ska tillverkas på den svenska GM-fabriken, men vad det handlar om för modell ville inte Forster säga idag.

Orsaken är att GM-tävlingen mellan Trollhättefabriken och Opelfabriken i Rüsselsheim i Tyskland, slutade  med att uppföljaren till Saab 9-3 ska byggas i Tyskland.

Dyrare
Att också tillverka 9-5 i Trollhättan blir dyrare än i Rüsselsheim, enligt GM:s Europachef, eftersom både 9-3 och 9-5 kan tillverkas på samma löpande band som kommande Opelmodeller.

Men vad som ska produceras i Trollhättan förutom en Cadillac-modell, är än så länge inte känt.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".