Irak: Undernärda fångar hittades i källare

I Iraks huvudstad Bagdad har en amerikansk truppstyrka upptäckt omkring 170 undernärda sunnimuslimer som hölls fångna av de shiamuslimskt dominerade säkerhetsstyrkorna. Flera av fångarna såg ut att ha blivit torterade.

Det har länge gått rykten om att fångar, i synnerhet sunnimuslimska fångar, misshandlas om de hamnar i händerna på det irakiska inrikesministeriet och dess säkerhetstrupper, båda organisationer styrda av shiamuslimer.

När USA-soldaterna skulle kontrollera ryktena och tog över en av inrikesministeriets byggnader i Bagdad hittade de fångarna i en källarlokal. Många var i dålig kondition och man misstänker att flera av dem har utsatts för tortyr.

Ingen överraskning
Det här avslöjandet kommer knappast som en överraskning. FN anklagar i en ny rapport både polis och militär i Irak för att strunta i de mänskliga rättigheterna.

Människorättsorganisationen Amnesty International har flera vittnesmål om människor som den irakiska säkerhetstjänsten har utsatt för tortyr.

Sunnimuslimska politiker påstår att hundratals oskyldiga sunniter har gripits, torterats och dödats i jakten på rebeller som oftast är just sunnimuslimer.

Familjemedlemmar försvinner
Anhöriga klagar över att familjemedlemmar grips och försvinner och man vet inte vad som händer med dem. Det var ett sådant klagomål som ledde till det amerikanska ingripandet mot byggnaden där de medtagna fångarna hittades.

Iraks premiärminister Ibrahim al-Jaafari lovar nu att den här saken ska utredas och eventuella skyldiga straffas.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".