Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre läser svenska för invandrare

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 05.00
Allt färre invandrare går på SFI-kurs.

En ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering visar att allt färre deltar i svenskundervisning för invandrare, SFI. Deltagandet i SFI har minskat sedan mitten av 1990-talet. Bara ungefär varannan som är berättigad att gå på SFI gör det.

Ufuk Bozkurt äger ett café i Stockholm. Han började jobba i stället för att läsa svenska för invandrare.

– Ibland är jag glad att jag gjorde det, ibland är jag nyfiken på hur det skulle gå om jag sökte jobb och de frågade efter SFI-intyg, säger Ufuk Bozkurt.

Deltagandet minskar
Alla vuxna som har uppehållstillstånd i Sverige, men inte kan svenska, har rätt att läsa svenska för invandrare, SFI. Men sedan i mitten av 1990-talet har deltagandet minskat.

1993 började cirka 70 procent av de berättigade på SFI, tio år senare hade deltagandet sjunkit till runt 55 procent. En förklaring är att invandringen har förändrats, tror Louise Kennerberg på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

– I början av 90-talet var det väldigt många flyktingar som kom till Sverige i samband med kriget i dåvarande Jugoslavien och vi har kunnat se i vår undersökning att en större andel av flyktingar än av övriga invandrare börjar i SFI, säger hon.

– Läget på arbetsmarknaden var också sämre i början av 90-talet. Då kan man tänka sig att många kanske började i SFI för att de inte kunde hitta något arbete. Man kan också tänka sig att många arbetsgivare höjde sina krav på kunskaper i svenska, säger Louise Kennerberg.

Kan leda till problem
Bland de äldre är deltagandet i undervisningen på SFI allra lägst. Men att inte kunna språket kan leda till svårigheter.

Turan Raoofiniyo är 69 år och bor på ett äldreboende i södra Stockholm. Hon har inte lärt sig svenska, och det ångrar hon.

– Jag vill prata själv med läkaren och sjuksköterskan och jag vill kunna klara mig själv, säger hon.

– Jag skulle också vilja sitta och samtala med de andra äldre, men de förstår inte vad jag säger för jag blandar persiska och svenska, fortsätter Turan Raoofiniyo.

Okända följder
Forskarna vet inte vad det kan få för konsekvenser att allt färre läser på SFI. Louise Kennerberg säger att det beror på vad de som inte läser gör istället.

– Om man antar att alla som inte går i SFI arbetar, kanske de lär sig svenska på det sättet. Är man istället arbetslös eller inte gör någonting kan man ju tycka att det är lite med 55 procent. Det beror helt på vad man gör om man inte går i SFI, säger Louise Kennerberg, forskare på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Silan Diljen, SR International
silan.diljen@sr.se

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".