Ritt Bjerregaard.

Socialdemokraterna går fram i Danmark

Uppdaterad 05:03
Tisdagens kommunalval i Danmark avslutades under natten, och det står klart att Köpenhamns nya överborgmästare heter Ritt Bjerregaard. Hon vann en storseger åt socialdemokraterna. En av Danmarks starkaste och mest kontroversiella politiska profiler sedan 70-talet har alltså gjort come back.

Med en tredjedel av väljarna bakom sig, vilket är mycket bra för socialdemokraterna i Danmark, åstadkom Ritt Bjerregaard igår kväll en politisk skräll som hörs i hela Danmark.

Med sina 64 år och borta ur politiken sedan hon var EU-kommissionär på 90-talet uppfattades Ritt Bjerregaard som ett avslutat kapitel. Men överraskande ställde hon upp som socialdemokratisk överborgmästarkandidat i Köpenhamn, en post partiet haft i över hundra år.

Motståndarna såg sin chans
Den här gången ansåg sig de borgerliga ha en verklig chans. Men Ritt Bjerregaard vände både valvinden och bilden av sig själv från forna tider.

På 70-talet var hon som ung minister dansk politiks första verkligt tufft maktspelande kvinna. Hon skapade rubriker, bland annat med dyra lyxhotellräkningar på skattebetalarnas bekostnad som ledde till avsked.

Men ständigt kom hon tillbaka.

Hon kallades arrogant av somliga. Eller ”isdrottningen”, alltför omstridd för att bli socialdemokratisk ordförande.

Ny image
Under den gångna valrörelsen mötte väljarna nu en ödmjuk och lyssnande Ritt Bjerregaard, som ständigt var ute på gator och torg.

Redan har hon ställt sig mitt i den nationella debatten genom att säga att risken för terrorattacker i till exempel Köpenhamn självklart är en följd av Danmarks deltagande vid USA:s sida i Irakkriget. För det har hon fått bannor av statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Varför gör Ritt Bjerregaard politisk come back?

– Jag har ett helt livs erfarenhet som kan vara till nytta för Köpenhamn. Jag tror jag kan göra Köpenhamn bättre, säger hon.

Bengt Lindroth, Köpenhamn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".