Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Kina ställer krav på USA: utlämna fångar

Publicerat onsdag 29 maj 2002 kl 11.09
Kina kräver att USA ska utlämna flera hundra militanta muslimer med kinesiskt medborgarskap som har gripits av amerikanska trupper i Afghanistan. Kina betraktar dem som terrorister. Hittills har USA vägrat tillmötesgå Kinas begäran om utlämning, och motsättningarna hotar nu samarbetet i den USA-ledda koalitionen mot internationell terrorism.
Kina hävdar att ett tusental muslimska och uguriska rebeller med kinesiskt medborgarskap tränades som terrorister av al-Qaida i talibanernas Afghanistan. Dessa män anklagas av de kinesiska myndigheterna för att tillhöra organisationer som med vapen och terror försöker upprätta ett muslimskt Östturkestan i Sinkiangprovinsen i nordvästra Kina. USA vägrat hittills 300 av dessa militanta muslimer har gripits av amerikanska trupper under striderna i Afghanistan, och regeringen i Peking vill nu ha dem utlämnade till den kinesiska rättvisan. Kina ser det som en självklar följd av landets medverkan i den USA-ledda koalitionen mot internationell terrorism. Men hittills har USA vägrat efterkomma Kinas begäran om utlämning, vilket skapar spänning och osäkerhet kring Kinas fortsatta medverkan i anti-terrorkampanjen. Förtrycket ökat Kina har utnyttjat tillfället efter terroristattackerna i New York och Washington till att kraftigt öka förtrycket av den muslimska befolkningsmajoriteten i Sinkiangprovinsen. Människorättsorganisationen Amnesty International rapporterar om tusentals fängslade uguriska nationalister och många avrättningar. Och skaror av de kinesiska muslimer som nu finns i amerikansk fångenskap skulle riskera dödsstraff för uppror mot staten om de utlämnades. USA är angeläget om Kinas stöd till kampen mot internationell terrorism men reagerar samtidigt mot att de kinesiska makthavarna hänsynslöst terroriststämplar all opposition mot regeringen och den rådande ordningen. Men till skillnad från USA är Pakistan samarbetsvilligt. En av de högsta ledarna för det uguriska upproret har gripits i den pakistankontrollerade delen av Kashmir och överlämnats till kinesiska myndigheter. Kina väntar sig också att pakistansk polis och säkerhetstjänst skall gripa hundratals andra militanta muslimer med hemvist i Sinkiang som nu tros uppehålla sig i Kashmir.
Börje Remdahl, SR:s Asienkorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".