Sandvik tar fram nyckeltal för hälsa

Sandvik är ett av de företag som deltagit i en ny studie om samband mellan hälsoförebyggande åtgärder hos anställda och företagets ekonomi. Där har man valt att gå vidare i arbetet med att koppla hälsa till produktion.

Tillsammans med sex andra metallföretag och metallfacket håller man just nu på att ta fram jämförbara nyckeltal ... för att med hjälp av dom kunna göra särskilda hälsobokslut.

Humankapitalindex
Medtallföretagen i projektet har dels tagit fram ett humakapitalindex, där medarbetar får svara på frågor som hur man trivs på arbetete dels har man mätt antalet sjukfall, rehabiliteringsfall och sjuktimmar.

Siffrorna blir viktiga nyckeltal - alltså jämförelsesiffror för framtida mätningar inte minst för Sandvik med sina 9000 anställda i hela landet.

Samarbete med Metallfacket
Förutom Sandvik deltar sex andra företag inom stålindustrin i projketet: SSAB Oxelösund, Ovako steel i Hofors -och Hällefors, Boliden i Garpenberg, Autokompo stainless i Degerfors och Halldex i Garphyttan.

Det är dessutom ett samarbete mellan Metallgruppen som arbetsgivarförbund och Metallfacket.

Jenny Sanner Roosqvist
Jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".