Arbetsförmedlingen

V hotar med misstroende mot Eva Nordmark

1:42 min

Vänsterpartiet kräver att regeringen stoppar den planerade privatiseringen av Arbetsförmedlingen, annars kommer partiet att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Regeringen måste stoppa det här. Det fungerar inte, fackföreningar och kommunalråd slår larm. Vi sätter upp fem krav och förslag för att man ska förhindra den här kaosprivatiseringen och om de inte blir verklighet så är vi beredda att om två veckor kontakta Moderaterna och agera för ett misstroende mot ansvarigt statsråd, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Regeringen vill tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att stora delar av Arbetsförmedlingens arbete med att stötta och coacha arbetssökande ska läggas över på externa leverantörer.

Men enligt Vänsterpartiet kommer reformen att skapa kaos på arbetsmarknaden och slå hårt mot långtidsarbetslösa och nyanlända. Den riskerar också att leda till en kraftig ökning av kommunernas kostnader för försörjningsstöd.

Partiet ställer därför fem krav på regeringen för att de inte ska väcka misstroende, bland annat vill man ha mer resurser till Arbetsförmedlingen och en försäkran om att myndigheten kommer att finnas kvar över hela landet.

Om inte, kommer vänsterpartiet att kontakta moderaterna, som också har varit kritiska mot reformen, för att se om de tillsammans kan väcka misstroende mot arbetsmarknadsministern. Jonas Sjöstedt tror att det finns en majoritet i riksdagen för stoppa reformen och att många socialdemokrater, inklusive Eva Nordmark själv, är kritiska.

– Jag skulle inte bli förvånad om hon innerst inne tänker att det här är faktiskt inte bra; vi borde dra i nödbromsen, vi borde skjuta upp det här, vi borde tänka ut ett bättre förslag, säger han.

För att väcka en misstroendeförklaring krävs röster från fler ledamöter än vad Vänsterpartiet har. De kan komma från Moderaterna, som kan tänka sig att stödja Vänsterpartiet i den här frågan.

– Regeringen och stödpartierna är på väg att genomföra en ogenomtänkt och illa förberedd reform av Arbetsförmedlingen. Det finns ingen majoritet för den här reformen utan jag utgår ifrån att regeringen nu drar i bromsen. På just den punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika. Nu får vi se vad regeringen gör när Vänsterpartiet nu gjort det här uttalandet och vi kommer att överväga frågan om misstroende mycket noggrant, säger gruppledaren i riksdagen, Tobias Billström.