Ny forskning

Förarlösa fordon testas på virkesterminaler

2:10 min

Vid ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet ska fjärrstyrning av lastning och lossning av timmer testas.

På SCA:s stora virkesterminal i Östavall utanför Ånge ligger timmerstockarna i upp till elva meter höga travar. Det här är en stor och välbesökt terminal, timmerbilarna kommer och går, andra ligger mer avsides och det är svårt att få till effektiv bemanning.

– Det kan vara tre timmar på en dag som det kommer in bilar, och så ska vi ändå ha personal som sitter fem timmar till och väntar på sitt åttatimmarsskift, säger Lars Nolander, logistikchef på SCA Skog till Ekot.

Med fjärrstyrda fordon terminalerna kan en person många mil bort styra över flera terminaler samtidigt. I forskningsprojektet ingår Skogforsk, Biometria, Volvo, Telia och Mittuniversitetet. Stort fokus ligger på den nya 5G-tekniken.

– Det kommer att kräva att det är uppkoppling 24/7, 365 dagar om året med väldigt hög kvalitet. Det är en utmaning att se om tekniken håller, säger Mikael Gidlund, professor i datateknik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

En annan viktig aspekt är säkerhet eftersom fjärrstyrningen kommer att ske flera mil bort. De obemannade lastfordonen kommer bland annat att vara utrustade med kameror för att olyckor ska förhindras.

Forskningsprojektet som ska pågå i tre år har en budget på drygt åtta miljoner kronor, varav hälften kommer från Vinnova.