Försäkring

Elsparkcyklar och appläkare kan bli dyra överraskningar

1:43 min

Teknikutvecklingen har gjort att vardagen förändrats för många konsumenter, men det har inte alltid försäkringsvillkoren gjort. Något som kan stå konsumenterna dyrt.

Många använder till exempel sociala medier, eller har skaffat en app som sköter läkarbesöken, eller har bytt ut cykeln mot en elsparkcykel.

Men det är inte alla som tänker på är att försäkringarna inte har anpassats i samma takt. Konsumenternas försäkringsbyrå, som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna som huvudmän, får många frågor från konsumenter som inte fått den ersättning som de hade förväntat sig.

– Blir man sjuk under en resa kontaktar man kanske gärna en app-läkare. Men de flesta försäkringsbolag accepterar inte ett besök hos en sådan läkare, vilket innebär att man inte kan få någon ersättning från reseförsäkringen efteråt, säger försäkringsjuristen Karolina Reinholdsson.

Ett annat återkommande problem handlar om elsparkcyklar.

– Hemförsäkringen täcker inte dem, de räknas inte som cyklar, säger hon.

Samtidigt har närvaron på sociala medier ställt till det för en del personer som efter att de har lagt ut bilder på sina prylar blivit utsatta för stöld.

– Det kan vara klockor till exempel som man har visat upp; ”kolla vilken fin dyrbar klocka jag har!”. Och så tycker försäkringsbolaget att man har varit oaktsam och gör en nedsättning av beloppet, säger Karolina Reinholdsson.

Gunnar Loxdal, försäkringsexpert och utgivare av nyhetstjänsten Sak & Liv, säger att de svenska stora försäkringsbolagen inte riktigt har hängt med i utvecklingen.

– Jag har noterat att bolag i övriga Europa är snabbare på att ta fram skräddarsydda produkter. Det kan handla om drönarförsäkringar, eller elbilsförsäkringar som tar hänsyn till de speciella förutsättningar som gäller för just elbilar, eller försäkringar som är kopplade till delningsekonomin eller cyberrisker. Där är de svenska bolagen lite tröga, skulle jag vilja säga, säger han.

Hör mer om försäkringsbranschen i programmet Ekonomiekot Extra.