Australien

Skogsbränderna har gjort många familjer bostadslösa

2:00 min

I Australien fortsätter mark- och skogsbränderna att brinna på många håll. Hittills har över sexhundra familjer i de drabbade områdena tvingats lämna sina hem efter att de brunnit ned eller skadats av elden.

Railie Douglas förlorade sitt hem i lågorna utanför staden Taree i delstaten New South Wales.

– Vinden vände och på morgonen slukade lågorna vårt hem, säger hon.

Under natten hade hennes man stannat i huset för att vara beredd om elden skulle komma, men det verkade som att de skulle klara sig, Men plötsligt vände vinden. Railie Douglas familj förlorade i stort sett allt de ägde i branden.

Eftersom deras försäkring inte på långa vägar täcker vad de har förlorat så tvingas familjen nu bo hos vänner och klara sig på hjälp från allmänheten och den givmildheten är överväldigad och rör Railie Douglas till tårar.

I morse demonstrerade klimataktivister och familjer som drabbats av bränderna utanför delstatsparlamentet i Sydney. Återigen är stan insvept i kraftig rök från bränderna i norr. Demonstranterna krävde tuffare tag mot klimatförändringarna och sa att tiden börjar rinna ut för att göra något.

– Det är så här klimatkrisen ser ut, säger Fiona Lee, och häller ut förkolnade rester av sitt nedbrunna hem ur en hink.

Demonstranterna krävde större resurser för att bekämpa bränder i framtiden. Det eftersom det är troligt att det som Australien nu upplever kommer att bli allt vanligare, enligt klimatexperter vid University of Sydney, som deltog i demonstrationen.

Australiens premiärminister Scott Morrison repeterade idag vad han sagt sedan bränderna började, att det inte finns några bevis för att de pågående bränderna har något med en eventuell klimatförändring att göra.