”Ältat våra kompromisser”

Självkritisk Andersson om S låga opinionssiffror

1:52 min

I Ekots lördagsintervju kommenterade idag finansminister Magdalena Andersson Socialdemokraternas låga opinionssiffror.
Enligt henne har bland annat partiet varit för dåliga på att framhålla sina framgångar i samarbetet med Centern och Liberalerna.

– Klart att det är ett bekymmersamt läge och att det är ett allvarligt läge med dom här opinionssiffrorna. Men samtidigt, vi styr ju landet, och vi har ett väldigt fokus på att ta itu med de samhällsproblem som vi har. Där naturligtvis gängkriminaliteten, skjutningarna och sprängningarna är något som är väldigt högt på vår dagordning nu.

Magdalena Andersson tror att det är gängkriminaliteten och skjutningarna som förklarar varför framför allt män inom LO-kollektivet överger partiet.

Hon förstår att uppgörelsen regeringen gjort med Centerpartiet och Liberalerna inte framstår som självklar för väljarna. Och där är hon självkritisk och tycker att partiet borde ha varit bättre på att förklara uppgörelsen

– Om man tittar på Centerpartiet så tycker jag att de har varit väldigt framgångsrika i att ta hem sina segrar i januariavtalet, medan vi socialdemokrater inte alls har varit lika bra på det utan kanske snarare ältat de kompromisser som vi gjort.

Magdalena Andersson framhåller mer pengar till kommuner och landsting som en socialdemokratisk framgång i januariavtalet. Och när budgetförhandlingarna fortsätter nästa år kommer socialdemokraterna att prioritera den frågan ännu hårdare.

– Jag ser för mig i de kommande budgetförhandlingarna, vi ska naturligtvis genomföra januariavtalet, men vi kommer att ställa alla andra önskemål mot de behov som finns i kommuner och landsting.