Storbritannien

Johnsons vallöften: brexit och välfärdssatsningar

1:23 min

Det brittiska Torypartiet leder fortfarande klart i de flesta opinionsmätningarna inför det brittiska nyvalet den 12 december och idag presenterade partiets ledare, premiärminister Boris Johnson, partiets valmanifest. Förutom löftet att fixa brexit så ska valet vinnas med stora välfärdssatsningar.

Hur man än vrider och vänder på det så är med löftet att få brexit avklarad en gång för alla, get brexit done, som är Tories och Boris Johnsons starkaste vallöfte.

– Här är kartan som ska visa vägen framåt för det här landet. Till skillnad från alla andra partier vill vi fixa brexit en gång för alla, sa Johnson och höll upp sitt partis valmanifest.

Budskapet är något han kommer upprepa varje dag, vid varje tillfälle fram till valet. Och han lovade att om han och partiet får egen majoritet i parlamentet i valet om knappt tre veckor, så kommer han lägga fram sitt utträdesavtal med EU som han slöt några veckor för nyvalet inför parlamentet igen.

Finns det en majoritet för Tories så kommer det denna gång gå igenom eftersom alla 635 Torykandidater som ställer upp i valet har skrivit under ett löfte att stödja Boris Johnsons brexitavtal.

Partiets taktik att få till en egen majoritet är framför allt att locka över traditionella Labourväljare som röstade för brexit i folkomröstningen 2016.

Och för att övertyga dem att rösta på Tories, som de annars är väldigt skeptiska till, så innehåller också valmanifestet stora välfärdssatsningar. Inte lika stora som oppositionspartiet Labour, men Tories lovar mångmiljardsatsningar på sjukvården, på skolan, på 20.000 nya poliser och på barnfamiljer.

Trots det ska skatterna inte höjas. Tories vill istället låna pengar till de här satsningarna, ett klart avsteg från tidigare Tory-regeringars ekonomiska principer under senare år.

Tories menar att bara osäkerheten kring brexit försvinner så kommer det gå bättre ekonomiskt för Storbritannien igen.

Tories taktik går också ut på att göra Labourväljarna osäkra på vad Labour vill i brexitfrågan eftersom deras partiledare i helgen lovat att han ska vara neutral i brexitfrågan i en ny folkomröstning som Labour vill se.

– Corbyn var obeslutsam tidigare, nu är han inte längre så säker, hånade Johnson sin motståndare.