Tingsrätten

Rättegång mot ex-minister drar igång

2:00 min

Rättegången mot den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) drar igång på måndagen. Erlandsson står åtalad för sexuellt ofredande, alternativt ofredande.

Av de tre kvinnorna som Erlandsson misstänks ha ofredat tillhör en den förra ministerns parti, Centerpartiet, medan de två andra är hemmahörande i Moderaterna.

Samtliga tre kvinnor säger sig ha blivit ofredade under jobbrelaterade evenemang, där Erlandsson ska ha smekt dem över låren när de har suttit bredvid varandra.

– Det är en form av jobbsituation som de här kvinnorna berättar om. Det är offentliga tillställningar, under middagar med folk runt omkring. Det är alltså inte händelser som skett i slutna rum, eller där två personer är ensamma. Det är rätt unikt, säger advokat Johanna Björkman, som kommenterar fallet i P1 Morgon och har jobbat med dessa frågor.

Själv nekar Erlandsson till anklagelserna, och menar att det aldrig fanns något uppsåt i handlingarna.

– Det som har framgått av förundersökningen handlar det om att han har personliga problem – sägen han – i form av hälsoproblem med leder och ömhet. Han har masserat sig själv helt enkelt, och säger att han kanske omedvetet rört de här kvinnorna, säger Johanna Björkman.

Åtalet mot Erlandsson väcktes i augusti i år. Händelserna ska ha inträffat mellan 2016-2018, och enligt Centerpartiets ledare Annie Lööf försökte partiledningen göra sig av med Erlandsson redan för ett år sedan efter att internt missnöje väckts.

Men Erlandsson vägrade, och lämnade inte sin riksdagsplats förrän i mars i år – en vecka innan förundersökningen mot honom inleddes.

Fälls Erlandsson väntas troligen böter som påföljd.