Asylsökande i förvar släpps fria

Flera asylsökande, som suttit inlåsta på Migrationsverkets förvar, har släppts fria sedan den nya tillfälliga asyllagen trädde i kraft på tisdagen.

Den nya lagen ska ge asylsökande, som fått avslag på sin ansökan, en ny prövning.

Det innebär att många som sitter i förvar släpps ut, säger Mikael Ribbenvik, biträdande chef inom asylområdet på Migrationsverket.

– Avvisningarna kan inte bli verkställda, varken av Migrationsverket eller polisen. I vissa fall tar vi personerna ur förvaret om vi anser att vi kan säga att de kommer att omfattas av den nya lagstiftningen och att det är sannolikt att de kommer att få uppehållstillstånd i Sverige, säger Mikael Ribbenvik.

Åtta har släppts redan
Idag sitter 180 asylsökande inlåsta i förvar hos Migrationsverket eller hos polisen. Av dem kommer omkring 120 att få en ny prövning, enligt den nya tillfälliga asyllag, som trädde i kraft den 15 november.

Redan har åtta asylsökande, som suttit i förvar i väntan på avvisning, släppts fria efter att Migrationsverkets personal gjort bedömningen att de förmodligen kommer att få uppehållstillstånd i och med den nya lagen.

– Den bedömningen pågår. Under gårdagen gjorde vi bedömningar på samtliga förvar i Sverige. Det gäller också de som sitter i förvar hos polisen. Vi tar över ärendet igen och gör en ny prövning av om personen ska vara kvar i förvar eller ej, säger Mikael Ribbenvik.

Det kommer att ta ett par veckor innan Migrationsverket börjar fatta beslut i enskilda ärenden enligt den nya tillfälliga lagstiftningen.

Fram till dess kommer förmodligen fler att släppas ut från Migrationsverkets fem förvarsenheter, säger Mikael Ribbenvik.

Några nekas frihet
Några kommer ändå att tvingas fortsätta sitta inlåsta i väntan på en ny prövning.

– Det är de som vi bedömer att de inte kommer att få uppehållstillstånd enligt de nya reglerna, säger Ribbenvik.

Hur gör man den bedömningen?

– Utifrån lagen och de vägledande beslut som Migrationsverket fattar, säger Mikael Ribbenvik vid Migrationsverket.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".