HUMAN RIGHTS WATCH

Svårare för människorättsorganisation i Israel

2:11 min

Idag träffar människorättsorganisationen Human Rights Watch svenska regeringen efter att Israel tvingat ut organisationens chef från landet. Chefen och forskaren Omar Shakir har nu rest till Sverige som första land i Europa.

Forskaren Omar Shakir har arbetat i 2,5 år i Israel och de palestinska områdena och tyckte att det var konstigt att vakna i Sverige i morse och inte veta när han skulle kunna återvända. Omar Shakir har nyligen dömts i Israels högsta domstol för att ha stött en bojkott mot Israel. Domen hänvisar till en israelisk lag från 2017 och regeringen har dragit tillbaka hans visum. Beslutet nu är det första i sitt slag.

I Israel finns också anklagelser om att Human Rights Watch är anti-israleisk. Men organisationen nekar till de olika anklagelserna.

EU och FN har visat oro för att det nu kommer att bli svårare för de som försvarar mänskliga rättigheter att verka i Israel. Högsta chefen för organisationen Ken Roth som också är med i Stockholm säger till Ekot att det här är första gången en demokrati tvingar ut en av organisationens anställda.

– Det här är nog en test av Israel att se hur långt man kan gå. Om det går att censurera oss så finns risken att man också kommer att använda olika metoder mot inhemska israeliska och palestinska grupper, enligt Ken Roth.

Organisationen har ändå medarbetare kvar i Israel och de palestinska områdena och kommer att placera Omar Shakir i Jordanien så att han kan leda arbetet därifrån.