Ny rapport

Européer köper knark för 30 miljarder euro

1:37 min

Det säljs allt mer narkotika i EU, och det skadar samhället på en rad sätt. Det framgår av en ny rapport från EU:s narkotikabyrå och Europol.

Européer köper knark för 30 miljarder euro om året, enligt EU:s tredje stora rapport om narkotikamarknaden. De illegala drogerna är väldigt lätt att få tag på och priserna beskrivs som stabila eller sjunkande.
 
Handeln kringgärdas av annan brottslighet och allt grövre våld, varnar författarna. Narkotikan kopplas även till osund konkurrens när vinsterna ska omsättas, miljöförstörelse i produktionen som också sker inom EU och korruption.

Det har aldrig framställts mer kokain i Sydamerika eller heroin i Afghanistan än nu, uppskattar rapporten, och de kriminella grupperingarna har snabbt börjat utnyttja till exempel onlinehandeln och sociala medier.

I Sverige saluförs narkotikan ofta öppet via till exempel Facebook och Instagram, enligt studien.

Sverige lyfts även fram för att vissa kriminella storstadsgäng här utnyttjar ensamkommande unga i försäljningen, och för den "dödspatrull" med 20 svenskar som gripits för flera mord på beställning av bland annat colombianska drogkarteller.

Polisforskaren och polisen Stefan Holgersson menar att i Sverige har en omorganisation bort från specialpoliser minskat effektiviteten i insatserna mot narkotikahandeln.

– Polisen i Sverige har under lång tid skurit ned på de poliser som har jobbat med narkotikabrottslighet fokuserat.

Poliser som jobbar mot narkotika har varnat för utvecklingen förgäves, enligt Holgersson.

– Man har haft en syn inom polisledningen att det inte är viktigt att jobba med de här frågorna. Alla poliser ska kunna jobba med det i stället för att ha specialinriktade enheter som satsar på det här.