Norge

Låtsades vara vd – fick anställd att föra över 150 miljoner

1:38 min

I Norge har ett energibolag blivit utsatt för ett stort, så kallat vd-bedrägeri. Totalt kan 150 miljoner norska kronor vara förlorade.

Tänk dig att du jobbar med ekonomi på ett dotterbolag i en stor internationell koncern. En dag ringer vd:n för moderbolaget i ett annat land och säger att du snabbt måste föra över pengar på grund av någon akut kris.

Samtalet styrks av e-post från vd, kanske även av kontakt från bolagets advokat. Du blir stressad, de där höjdarna begär att du ska göra överföringen i strid med bolagets ordinarie rutiner.

Ungefär detta var vad som hände i höstas vid ett norskt energibolag i Stavangertrakten. Fast de som utgav sig för att vara vd och bolagsadvokat var bedragare, uppger Stavanger Aftonbladet idag.

Men innan bedrägeriet var uppdagat hade den stressade anställde fört över 150 miljoner norska kronor till ett konto i Hongkong. Polisen befarar att de här pengarna nu är förlorade.

Två män sitter nu häktade i Israel misstänkta för grovt bedrägeri i det här fallet som enligt Stavanger Aftenblad troligen är det mest lönsamma vd-bedrägeriet i norsk historia.

Ett typiskt vd-bedrägeri utförs av ett väl förberett kriminellt nätverk som har bra koll på struktur och rutiner i det bolag som är målet för pengabluffen.