Kalibers granskning

Politiker försökte påverka handläggare inför alkoholtillsyn

1:27 min

Mer än var tredje alkoholhandläggare uppger att de utsatts för försök till påverkan från politiker eller andra tjänstemän. Det visar P1-programmet Kalibers granskning.

– Det känns som man vill vara mer näringslivsvänliga, att man ibland tänjer på gränserna, det säger Madelen Andersson som jobbar som handläggare i Mora kommun.

Kaliber har tagit del av det brev som socialnämndens ordförande skrev till Madelen Andersson inför att en tillställning för företagare och politiker skulle arrangeras i Mora.

I mejlet skriver politikern att arrangemanget är viktigt för Mora och hoppas att handläggarna löser det på ett ”positivt sätt”.

– Så högst olämpligt. Jag har meddelat det uppåt för jag tyckte inte det var okej, säger Madelen Andersson.

– I det här fallet kom väl allt in väldigt sent, då tycker jag man ska ha ett bra bemötande och se till att lösa det, säger Malin Höglund (M), som är socialnämndens ordförande i Mora.

Hur ser du på att politiker, som i ditt fall, försöker påverka tjänstemän i deras beslut om serveringstillstånd?

– Nej, men jag tycker inte att jag försöker påverka, det tycker jag definitivt inte, jag tycker man kan vara flexibel utifrån lagstiftningen.

Alkohollagen är en så kallad skyddslag. Det innebär att den går före eventuella näringslivsintressen i en kommun. Det vill säga en kommun  inte ska väga in hänsyn att det kan vara bra för näringslivet om en verksamhet får tillstånd att servera alkohol när de tar beslut.

Drygt hälften av landets cirka 300 alkoholhandläggare svarar på P1-programmet Kalibers enkät. Av dem uppger mer än var tredje att de utsatts för påverkansförsök från politiker eller andra tjänstemän. Och nästan hälften anser att politiker låter näringslivets intressen gå före alkohollagen

Thomas Fehrm, ordförande kommunala alkoholhandläggares förening blir överraskad över att så många handläggare upplever att politiker försökt påverka deras arbete.

– Ja det är helt oacceptabelt. Det kan ju inte vara meningen att påverka saker i en viss riktning för att man känner någon eller tycker någonting. Det finns ju en lag kring det här vi kan inte bara strunta i den. Jag är jätteförvånad, jätteförvånad, säger Thomas Fehrm.

Som vi berättade i morse visar Kalibers enkät att var tredje alkoholhandläggare har utsatt för hot och våld i tjänsten och med uppgifterna om påtryckningar från den egna organisationen, lokala politiker och tjänstemän så vill Thomas Fehrm att utredningar och tillsynsansvar bör ligga på länsstyrelserna i stället för på kommunal nivå – då kommer besluten längre ifrån lokala intressen  och det blir mer rättssäkert med enhetliga bedömningar och för att risken för hot, våld och påverkan ska minska.

– Ytterst är det regeringen som måste ta sig en funderare.