Polis sköt gärningsman

Två döda efter terrordåd i London

1:49 min

Två personer har dödats och tre skadats i knivattacken på London Bridge tidigare i dag, en händelse som Londonpolisen betecknar som ett terrorattentat. Polisen sköt ihjäl gärningsmannen efter att flera privatpersoner först ingripit mot honom. Dödsfallen bekräftades av Londonpolisen ikväll

– Ännu en gång har vår stad utsatts för terrorism, sa Cressida Dick, chef för Londonpolisen.

Hon berättade också att attacken inleddes i en byggnad nära London Bridge. Gärningsmannen tog sig sedan själv ut på bron där några privatpersoner gick till motattack, tog knivarna från gärningsmannen, knappt därefter sköts mannen ihjäl av polis.

Enligt polisen hade mannen en sprängladdningsväst på sig när han sköts, något som man nu dock ser som en attrapp. Polisen har inte avslöjat något om mannens identitet ännu och de utreder också om fler personer kan vara inblandade i dådet.

I juni för två år sen genomfördes en liknande terrorattack vid London Bridge då åtta personer dödades.

Premiärminister Boris Johnson avbröt omedelbart sin valkampanj inför valet om knappt två veckor och både Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn meddelade att partiernas kampanjer avbröts tills vidare i London. Det är inte klart om de återupptas imorgon.

Boris Johnson hyllade också de privatpersoner som med risk för sina liv övermannade gärningsmannen.

– De representerar det bästa med Storbritannien, sa Johnson.

Under kvällen publicerade tidningen The Times uppgifter om att gärningsmannen tidigare dömts för islamistisk terrorrelaterad brottslighet.

Enligt tidningen ska mannen ha släppts ur fängelse för ungefär ett år sedan efter att han gått med på att bära en elektronisk fotboja.

Brittiska myndigheter har ännu inte kommenterat uppgifterna.