Premiärministern avgår

Firande demonstranter i Irak kräver mer: ”Vi är inte nöjda”

2:17 min

I Irak firas det just nu rejält vid demonstrationernas centrum Tahrirtorget i Bagdad. Det sedan Iraks premiärminister sagt att han ska följa kravet från landets högst uppsatta shialedare och lämna in sin avskedsansökan.

– Det firas på Tahrirtorget just nu. Kvinnor som förlorat sina barn i demonstrationerna sörjer och dansar av glädje på samma gång, säger Raghad al-Suhail som är professor vid Bagdads universitet.

Hon säger att demonstranter och mödrar till dödade demonstranter firar men samtidigt kräver mer.

Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi har varit hårt pressad sedan demonstrationerna började den första oktober. Han har tidigare lovat omfattande reformer och har sagt sig vara beredd att avgå men bara på villkor att det hittas en övergångslösning.

Demonstranterna har hittills tagit hans löften som tomma ord och just det de demonstrerar mot: en ohederlighet bland politiker, korruption och ett omfattande inflytande av Iran i Iraks angelägenheter och säkerhet.

Igår blev det en av de blodigaste enskilda dagarna hittills. Över 40 demonstranter dödades i Bagdad och andra städer, närmare 1000 skadades. Och i dag uppmanade Iraks högst uppsatta shialedare Ali al Sistani parlamentet att dra tillbaka sitt stöd för premiärministern och regeringen. ”Det måste bli ett slut på blodbadet” sa Sistani.

Parlamentet har kallats till en akutsession på söndag. Och även om det firas på Tahrirtorget lär demonstrationerna fortsätta.

– Vi är inte nöjda med det här. Rättvisa måste skipas, konstitutionen måste skrivas om och vallagarna skrivas om, säger professor Raghad al-Suhail.

Demonstranterna ser ut att ha lyckas med ett av sina mål, att fälla regeringen. Men de vill också att de korruptionsanklagade ställs inför rätta, att religionen och politiken skiljs, att Iran fråntas sitt inflytande över politiken och säkerhetsstyrkor och inte minst ett drägligare liv för den fattiga befolkningen i ett av Mellanöstern rikaste länder.