Håller partikongress

Avgörande partiledarval för Alternativ för Tyskland

2:23 min

I Tyskland håller det högerpopulistiska partiet AfD, Alternativ för Tyskland, i dag partikongress. Kongressen ska bland annat välja partiledare för de kommande två åren – valet ses som avgörande för partiets utveckling.

In i det längsta var det oklart vilka som ställer upp i partiledarvalet i dag, och om den ena av de två nuvarande partiledarna, 78-årige Alexander Gauland, alls ställer upp för omval eller inte.

Gauland, AfD:S nestor, har setts som en sammanhållande kraft i det spretiga partiet, han tros ha varit rädd för att splittringen i en mer traditionellt konservativ och en mer högerradikal falang, ska fullbordas om han lämnar scenen.

Men efter att Tino Chrupalla, en målare från delstaten Sacshen i östra Tyskland, tillkännagav att han kandiderar har Alexander Gauland bekräftat att han drar sig tillbaka, av åldersskäl.

Chrupalla ses som partitopparnas favorit, men han har också stöd av partiets mer extrema falang, den så kallade Flygeln, som övervakas av den tyska underrättelsetjänsten.

Men medan Chrupalla ses som en möjlig sammanhållande kraft, beskrivs hans huvudmotståndare som något av en ensamvarg. Gottfried Curio, kyrkomusiker och fysiker, anses vara AfD:s starkaste talare i förbundsdagen. Han har gjort sig känd för skarpa, islamfientliga uttalanden bland annat om kvinnor med heltäckande klädsel, och utan förvarning tillkännagav han sin kandidatur via Youtube.

Men oavsett vem av de två huvudkandidaterna som vinner, eller om de 600 delegaterna överraskar och väljer någon helt annan, så anser bedömare att partiet kommer att utvecklas i en mer radikal riktning.

Den andra nuvarande partiledaren, Jörg Meuthen, anses ha goda chanser att bli omvald, men att han tillhör partiets med moderata falang tros inte kunna bromsa den utvecklingen.

AfD hade stora framgångar i tre delstatsval i östra Tyskland under hösten, där är partiet radikalt i till exempel flyktingfrågan, så det har gett de extremare delarna av partiet medvind. I opinionsmätningarna ligger AfD nu jämsides med socialdemokraterna, de två växlar av varandra som Tysklands tredje största parti.