EFTER JORDBÄVNINGEN

Bitterheten mot EU späs på i Albanien

1:39 min

I Albanien är fortfarande besvikelsen stor efter att EU sagt nej till att börja medlemsförhandlingar. Den stora jordbävningen, som krävt 51 människoliv, har bara spätt på den känslan.

– Jag mådde så dåligt över att det blev nej, vi kanske inte gjort allt som behövs för att kunna bli medlem, men jag vill verkligen vara en del av EU, säger Megi Hasani, 27-årig socionom, som arbetar på ett äldreboende.
Hon och maken, som äger en pizzeria, skadades i jordbävningen i hamnstaden Durres. Deras hem är ett av de 700 hus, som antingen totalförstördes eller är obeboeliga.

När EU nobbade Albanien och Nordmakedoniens för några veckor sedan var det framförallt unga som Megi, som blev besvikna. De hoppades på enklare sätt att studera och arbeta inom EU och att det egna landet byggs upp.

Och nu i spåren av jordbävningen, med minst 51 döda, tusentals hemlösa och lika många skadade, späs bitterheten på än mer.

– Jag älskar Sverige och skulle vilja fortsätta mina studier som sopransångerska där, men jag har inte ens ett pass, säger 21-åriga Ergusa Sulejmani, som också önskar sig ett EU medlemskap.

Albanien är ett av Europas fattigaste länder och kommer inte klara att på egen hand bygga upp det som raserats.
Tidigare var landet ett av Europas mest isolerade, styrt med järnhand av kommunistdiktatorn Enver Hoxha.