Den vevdrivna fattigmansdatorn.

Internet kan ge ett bättre liv i u-länder

Tillgången till internet kan skapa ett bättre liv för människor i världens fattigaste länder. Det sa FN:s generalsekreterare Kofi Annan på toppmötet i Tunisien om informationssamhället. En särskilt billig dator ska nu produceras för tredje världen.

Kofi Annan gav i sitt tal flera exempel på hur internet är till hjälp i fattiga länder idag.

– Läkare i svårtillgängliga områden har fått tillgång till medicinsk information om tropiska sjukdomar, studenter har kunnat utnyttja världsomfattande databaser med böcker och forskning och hjälparbetare har koordinerat arbetet lättare vid naturkatatsrofer, sa Kofi Annan.

– Det finns en enorm längtan, inte efter teknologin i sig, utan efter det som teknologin kan möjliggöra, sa FN:s generalsekreterare på toppmötet i Tunis med tusentals deltagare från regeringar och industrin.

Afrika ligger efter
Många deltagare kommer från Afrika där internetanvändningen ligger långt efter resten av världen. En jättelik undervattenskabel förbinder Afrika med Europa och Asien och ger kontinenten tillgång till internet men bara en handfull länder använder sig av fördelarna.

En orsak är de höga kostnaderna. Det går att göra det billigare sa Kofi Annan. På toppmötet visades en särskild dator för tredje världen upp, en ny vevdriven bärbar dator som varken behöver batteri eller nätsladd och kostar under 1 000 kronor. Den ska distribueras via det globala projektet ” En dator per barn” och biståndsgivare betalar. Tillverkningen ska börja redan i år. Nigeria och Brasilien får datorerna först.

Frihet nödvändig
– Men utan frihet stannar den teknologiska revolutionen, sa Kofi Annan. Yttrandefriheten är en grundkomponent i informationssamhället.

Han är en av dem som skickat en skarp varning till de styrande i värdlandet Tunisien med tanke på hur press och yttrandefriheten försämrats och hur journalister attackerats den senaste tiden. FN:s generalsekreterare sa att han tagit upp behovet av mänskliga rättigheter på högsta nivå i Tunisien.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".