VAPENSTÖLD FRÅN ROSENBAD

Justitieministern: Måste se över rutiner

2:17 min

En person sitter sedan söndagskvällen anhållen misstänkt för vapenstöld från regeringskansliet i Rosenbad.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt om detta har förekommit, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekots korrespondent i Bryssel.

– Nu har det kommit in en ny anmälan, och där har vi en man anhållen sedan söndagskvällen den första december. Nu fortsätter utredningsarbetet, dels med den frihetsberövade mannen, men även med arbetet med den tidigare utredningen, säger polisens presskontakt Towe Hägg.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att man nu måste se över rutiner.

– Här måste både säkerhetsföretaget och regeringskansliet se över sina rutiner, för sådant här ska inte kunna ske, helt enkelt, säger Morgan Johansson till Ekot.

– Man måste gå till botten med hur det har kunnat ske och vilka rutiner som har tillåtit att det har kunnat ske. Och så måste man ändra på det.

– Det här skadar naturligtvis en del av förtroendet för säkerhetsarbetet, säger Morgan Johansson.

Sedan tidigare pågår det en förundersökning kring en stöld av sex pistoler samt en stor mängd specialammunition som stulits ur ett vapenskåp på regeringskansliet. Towe Hägg menar att polisen utreder ifall det finns en koppling mellan fallen.

– Vi får alltid titta på likheter och olikheter. Och här har vi ju en likhet när det handlar om vapenstöld och vid samma område. Så det får vi se, säger Hägg.