Amazonas regnskogar

Ledare för urfolk tror inte på effekter av klimatmöte

2:05 min

I dag inleddes klimatmötet i Madrid. Bevarandet av Amazonas regnskogar är en stor internationell fråga som bekymrar omvärlden. Ledaren för en urbefolkning i Amazonas, Davi Kopenawa, är i Sverige för att ta emot Right Livelihood-priset. Han har liten tro på effekter av mötet.

Davi Kopenawa ledare från Yanomamifolket i Brasilien bär en huvudprydnad av fjädrar. Han deltar i ett seminarium i Gamla Stan inför prisutdelningen på onsdag.

Kopenawa beskriver hur hans folk bor i ett skyddat område nu men president Bolsonaro vill exploatera mycket, säger han. De vita männens vägar har inte nått in i vårt område ännu men vi ser hur naturen förstörs på andra sidan floden och hur vattnet förgiftas och fiskar dör.

Världsledare har omtalat bränderna och skövlingen av Amazonas som en internationell kris. Regnskogen där producerar 20 procent av vår planets syre. Skogsskövlingen har ökat.

Davi Kopenawa får Right Livelihoodpriset för sin kamp för Amazonas. Han hoppas att den kampen nu ska få mer respekt med det pris som beskrivs som ett alternativt fredspris.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för jordens lungor så att alla ska ha ett bra liv, säger han till Ekot.

Klimatmötet inleddes idag i Madrid. Davi Kopenawa har liten tro på att mötet ska leda till förbättringar. Men han hoppas ändå på mer engagemang från Europa.

– Ledare lägger återigen pengar på hotell, möten och flygresor. Men vi märker inga effekter inne i Amazonas, säger Davi Kopenawa från Yanomamifolket i Brasilien.