Right Livelihood-pristagare

Hon varnar: Unga vill ta till våld i Västsahara

2:10 min

I Västsahara i Nordafrika börjar unga tappa tron på fredliga lösningar i den långa konflikten med Marocko. Det kan bli mycket farligt med våld igen, varnar Aminatou Haidar, en av årets Right Livelihood-pristagare i en exklusiv intervju med Ekot.

Det är en av världens mest långvariga konflikter. Marocko tog kontrollen över Västsahara 1975. Det råder vapenvila sen 1990-talet. Men tålamodet och kampen för självständighet utan våld har inte lett någonvart anser vissa unga i Västsahara som vill ta till vapen igen, enligt Aminatou Haidar.

– Det här bekymrar mig mycket. De unga står utan hopp, de betraktar framtiden som mörk utan möjligheter. De lever under förtryck och diskriminering dömda till ett liv i fattigdom, säger Aminatou Haidar från Västsahara.

Hon vill att EU, FN och omvärlden ska ta sitt ansvar för en fredlig lösning. Aminatou Haidar beskrivs som en Gandhi av vår tid för sin långa kamp utan våld – men det är en kamp som många gånger varit smärtsam. Hon har fängslats och torterats. Marocko betraktar många aktivister som kriminella.

Det har också kommit reaktioner på att Right Livelihoodstiftelsen i Sverige valt henne som pristagare i år – priset beskrivs som det alternativa fredspriset. Samtal har kommit till stiftelsen. Det dyker också upp personer som övervakar vad hon gör på besöket här i Sverige och på möten i andra länder, uppger stiftelsens för Ekot. Aminatou Haidar säger att det startat en smutskastningskampanj mot henne de senaste dagarna.

– Det värsta kan vara framför mig, säger hon.

Aminatou Haidar påminner om att efter att hon tog emot internationella priser tidigare skickades på ett plan till Kanarieöarna där hon hungerstrejkade under en månad innan hon kunde återvända hem.

– Allt kan hända men priset ger mig styrka att fortsätta kampen, säger Aminatou Haidar.