Arrangerar stor mediemässa

Saudiarabien: Pressfriheten ska moderniseras

2:29 min

Saudiarabien är ett av världens sämst rankade länder när det gäller pressfrihet. Men nu försöker kungadömet intensivt att putsa sitt anseende, bland annat genom att arrangera landets första internationella mediemässa.

Piskrapp och fängelse, straffet för bloggaren Raif Badawi efter att ha kritiserat det Saudiska prästerskapet. Mordet på Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul förra hösten. Två kända fall av övergrepp mot journalister. Men ett 30-tal journalister sitter fängslade för att ha kritiserat makthavare och medan de sociala reformerna varit många har pressfriheten ansetts försämras.

Men nu hävdar myndigheterna att pressfriheten ska moderniseras på samma sätt som kvinnliga rättigheter. Randa Alsheikh som är nyhetsankare på statliga Saudi Radio menar att hon redan ser förbättringar.

– Jag tycker att vi går igenom stora förändringar särskilt inom mediesektorn och vad gäller kvinnors rättigheter, säger hon.

Reportrar utan gränser klassar Saudiarabien som ett av världens absolut sämsta länder när det gäller pressfrihet med ett ökat antal gripna och torterade journalister. En sträng övervakning, censur och avsaknad av oberoende medier. Men Randa Alsheikh anser att väst sprider en felaktig bild av kungadömet.

– Det har förändrats. Jag vet inte hur eller varför de fortfarande pratar om det här, vi håller på att förbättra vårt rykte, säger hon.

Just mediemässan syftar till att förbättra ryktet och känsliga ämnen har diskuterats öppet, men främst av utländska journalister.

En saudisk journalist som vill vara anonym instämmer i att det visserligen sker förbättringar, men han säger att det sker långsamt. Man kan utan risk kritisera regeringen och ministrar nuförtiden, däremot inte kungahuset och vissa religionsfrågor, säger han.

Trots fängslade och ibland torterade journalister håller inte tv-journalisten Reef med om att det finns stora brister i pressfriheten.

– Nej, det finns inga problem inom media. Förut var det så men inte längre säger hon.

Och även om det sker små framsteg är det svårt att till och med på en mediemässa få branschfolk att uttala sig kritiskt, knappt ens anonymt.