Nato-toppmöte i london

Trump slagträ i brittisk valrörelse

2:25 min

I dag äger Nato-toppmötet i London rum, bara en dryg vecka före det brittiska nyvalet. Oppositionspartiet Labour som ligger efter i opinionsmätningarna försöker använda den amerikanska presidenten Donald Trumps besök i London för att sätta press på premiärminister Boris Johnson. Men premiärminister Boris Johnson håller distans till Trump under mötet.

– Ni vet att jag är för brexit, men jag håller mig borta från diskussionen, men Boris Johnson kommer göra ett bra jobb.

Det var ungefär så mycket som den amerikanske presidenten Donald Trump sa om premiärminister Boris Johnson när han kom till London för Nato-toppmötet.

Johnson hade tidigare indirekt vädjat till Trump genom att i en intervju i radiostationen LBC säga att amerikaner och britter normalt sett inte blandar sig i varandras valkampanjer.

Johnson och Trump hade dock ett bilateralt möte i 10 Downing Street i går kväll, enligt det brittiska regeringskansliet handlade samtalet bara om Nato-mötet idag och internationell politik. Inte ett ord om valet och brexit, inte officiellt i alla fall.

Även om Boris Johnson är värd för Nato-toppmötet så har han hittills inte utnyttjat det i valtaktiska syften, särskilt har han undvikit att synas på tu man hand med just Donald Trump.

Oppositionspartiet Labour har nämligen som huvudangrepp på Tories i valrörelsen att förknippa Boris Johnson med Donald Trump.

Labourledaren Jeremy Corbyn hälsade till exempel Trump välkommen genom att lägga ut en film på sociala medier där han anklagade Trump för att med Johnsons tillåtelse få amerikanska intressen att köpa in sig i det skattefinansierade brittiska sjukvårdssystemet NHS i ett framtida brittiskt-amerikanskt handelsavtal. Det är en anklagelse som Boris Johnson kategoriskt förnekar. Trump försökte iallafall i den frågan hjälpa Johnson:

– Nej, inte ens om NHS erbjöds på ett silverfat var amerikanerna intresserade, sa Trump

Som mest några tusen demonstranter samlades i går kväll på Trafalgar Square och vid Buckingham Palace under drottningens bankett för Nato-ledarna, men det var långt ifrån de massor som demonstrerat mot Trump i London tidigare.