Efter protesterna

Chile på väg in i ekonomisk kris

1:44 min

Chile verkar vara på väg in i en ekonomisk kris, efter snart två månaders protester. Nya siffror visar ökande arbetslöshet och en negativ tillväxt.

– Jag har inte sålt någonting de senaste veckorna och det blir bara värre. Julhandeln verkar också bromsas av protesterna, säger Alejandra Mocarquer.

Hon har hyrt ett litet stånd för att sälja sina hantverk i ett av Santiagos köpcentrum, en av få platser där människor fortfarande handlar. I centrum är många butiker förbommade. Ägarna är rädda för att bli plundrade.

– De som alls öppnar stänger tidigt, samtidigt som tunnelbanan, säger Alejandra.

Alejandra känner många som förlorat jobbet eller tvingats gå ner till halvtid. Färska siffror för november visar en ökad arbetslöshet och negativ tillväxt, för första gången på många år. Nästa år spås Chile gå in i recession.

Men trots den dystra ekonomiska framtiden stödjer både Alejandra och hennes kollega Gabriela demonstranternas krav på ökad jämlikhet.

– De som har mest lyckas ofta komma undan skatten, medan vi som har lite eller ligger någonstans i mitten tvingas skuldsätta oss för att leva ett drägligt liv, säger Gabriela Echegaray.