Knutbymordet

Helge Fossmo kan friges om två år

2:26 min

Den så kallade Knutbypastorn Helge Fossmo, numera Helge Iversen, får sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff på 26 år. Det innebär att han kan friges om två år.

– Det är förstås ett välkommet besked. Min klient har begärt att få sitt livtidsstraff tidsbestämt, tredje gången nu. Den här gången har tingsrätten bestämt till 26 år. När man sitter inlåst i livtids fängelse är förstås ovissheten om när man kan börja planera för framtiden och komma ut en stor del av straffet, så för min klient är det välkommet att få en horisont på det här avtjänandet, säger Fossmos advokat Anton Strand.

Det handlar om det uppmärksammade Knutbydramat som ägde rum för knappt 16 år sen.

I januari 2004 hittades hustrun till Helge Fossmo, som han hette då, mördad i parets bostad i Knutby. Och en 30-årig man hittades skottskadad i grannhuset bredvid.

Samma år dömdes Fossmo till livtids fängelse för anstiftan till mord på hustrun och anstiftan till mordförsök på mannen. Han dömdes även för ett tidigare fall av anstiftan till mordförsök på hustrun.

Fossmo hade manipulerat en kvinna, den så kallade ”barnflickan”, att begå brotten genom en intensiv målmedveten och långvarig påverkan, enligt Uppsala tingsrätt. Detta skedde genom sms som fick henne att tro att det handlade om vägledning från Gud.

”Barnflickan” dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, men släpptes 2011.

I dag meddelar Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff bestäms till 26 år, och det innebär att han kan bli frigiven med fotboja redan nästa höst, enligt advokaten Anton Strand.

Det finns en risk för att Iversen skulle kunna manipulera personer i hans omgivning igen, bedömer Tingsrätten. Men det ska inte finnas någon risk för allvarlig brottslighet.

– Vi har tittat på de olika kriterierna som finns i detta fall: skötsamhet, anpassning till samhället och återfallsrisk. Där är Helge Iversen och åklagaren överens om att de punkterna är uppfyllda. Risken för att han ska begå allvarliga brott är låg, säger Anders Domert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt.

Advokaten Anton Strand:

– Vid förhandlingen berättade han att han vill ha ett arbete, han avser flytta till en annan stad i Sverige, och har en förhoppning om en anonym tillvaro.