Penningtvätt

Hundratals gripna i europeisk penningtvättsrazzia

2:02 min

228 gripna och närmare 4 000 så kallade målvakter identifierades i en stor penningtvättsrazzia, meddelar Europol.

EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning har tillsammans med Eurojust och den europeiska bankförbundet, EBF, och myndigheter i 31 länder – däribland Sverige – slagit till mot misstänkta penningtvättsbrott.

I Sverige är 17 personer gripna, och poliser utreder för tillfället ytterligare 47 stycken ärenden, enligt Karin Lindqvist, polisregion Syds gruppchef i penningtvättsfrågor.

Den samordnade insatsen har pågått mellan september och november, och resulterat i att man registrerat över 7 500 misstänkta bedrägeriförsök till ett värde av omkring 130 miljoner kronor. 228 personer är gripna, men Europol menar i ett pressmeddelande att man identifierat 3 833 misstänkta penningkurirer – även kallade målvakter – samt att över 1 000 brottsutredningar har påbörjats.

Över 650 banker och andra finansiella institut i länder som Sverige, England, Tyskland, Schweiz och USA har bidragit med information inför tillslaget.

Tillslaget riktar in sig på såväl penningkurirer som rekryterare. Rekrytering av penningkurirer sker allt oftare via sociala medier – däribland dejtingappar, skriver Europol i ett pressmeddelande.