Åklagare: Konflikt om narkotikamarknad bakom dubbelmordet

1:24 min

De två män som sköts ihjäl i en källare i våras föll offer i en revirkonflikt avseende Stockholms narkotikamarknad. Det motivet anger åklagaren i sin sakframställan under rättegångens första dag.

I dag inleddes huvudförhandlingarna i Södertörns tingsrätt om morden på de två personer som hittades ihjälskjutna i en källarlokal i Stockholmsförorten Sätra i våras.

Enligt åklagaren, Daniel Insulander, anges en konflikt om vem som ska styra narkotikaförsäljningen i lokalområdet som motiv för mordet.

– Det har funnits ett antal yngre killar som har kallats för ”smågrabbarna”, som för tusen kronor per dag har haft rätt att sälja i Sätra centrum. Konflikten har rört vem som ansvarar för de här killarna, vem som ska förse dem med droger och styra över dem, säger Ekots reporter Simon Andrén, som närvarar vid rättegången.

Två män, 28 respektive 27 år gamla, står åtalade för morden. De har i förhör under utredningens gång varit mycket fåordiga och nekat till all inblandning i morden.

Till grund för bevisningen ligger bland annat mobildata och bildmaterial från övervakningskameror som binder gärningsmännen till mordoffren och källaren där morden begåtts.

De två åtalade ska enligt åklagaren ha utfört gärningen tillsammans med en tredje person, som nu är död. Enligt vänner och anhöriga till offren hade de varit borta i ungefär ett dygn när de hittades i källaren.