SD:s OCH M:s LEDARE MÖTS

Kristersson om mötet med Åkesson: ”Hög tid nu”

2:16 min

Moderatledaren Ulf Kristersson har idag för första gången samtalat om politiska frågor med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Det var väl hög tid nu. Det som för mig var en avgörande punkt var det här spelandet kring gängsamtalen, när regeringen vill bjuda in alla partier till samtal men skulle utesluta ett parti, det tyckte jag var ett tramsigt spel om en allvarlig fråga, och då bestämde jag mig för att nu tänker jag göra allt jag kan för att i de frågor där mitt parti tycker ungefär lika som andra partier, då kommer jag prata med alla för att söka så brett stöd för den politik som jag tror på naturligtvis, säger Ulf Kristersson (M).

Moderatledaren Ulf Kristersson gör nu som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gjorde redan i somras.

Jimmie Åkesson bjöds under dagen in till Ulf Kristerssons rum för att diskutera de frågor där partierna har snarlika uppfattningar, skriver Ulf Kristersson på sin Facebook-sida. Enligt den moderate partiledaren gäller det till exempel gängbrottslighet, energipolitik och invandring.

Aldrig har partierna tidigare samtalat med varandra på partinivå - fram till nu har Moderaterna enbart diskuterat politik med Sverigedemokraterna i samband med utskottsarbetet i riksdagen.

Ulf Kristersson tar nu ett steg som Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson väntat på i många år. Ulf Kristersson säger nu att det kan bli ett närmare samarbete i de frågor där partierna tycker lika.

Politiskt kommer det att innebära samarbete på fler områden i Riksdagen säger Ulf Kristersson.

– Det är ett stort steg i rätt riktning, säger Jimmie Åkesson till Ekot efter mötet.

I en skriftlig kommentar till Ekot säger statsminister Stefan Löfven att den politik som kommer ur ett sådant samarbete aldrig kan vara bra för svenska arbetare eller för välfärden.