DEBATT I USA

Professor: Bevis nog för att ställa Trump inför riksrätt

1:45 min

USA:s president Donald Trump bör ställas inför riksrätt, det hävdar tre av fyra juridikprofessorer som just nu debatterar i det amerikanska representanthusets justitieutskott.

– Vittnesmål och bevismaterial som lags fram för kongressen visar att president Trump begått brott som enligt konstitutionen ska tas upp till riksrätt, sade Noah Feldman, professor i juridik vid Harvarduniversitetet.

Precis som Feldman anser ytterligare två professorer som vittnar just nu att det finns bevis nog att ställa Trump inför riksrätt. Men deras slutsats är väntad eftersom de kallats att vittna av utskottets demokrater. En fjärde professor som kallats av den republikanska sidan kom fram till motsatsen:

– Jag är bekymrad över att man verkar sänka ribban för riksrätt för att passa det faktum att ilskan mot Trump är större än bevisföringen, sade professor Jonathan Turley från George Washington University.

När riksrättsprocessen nu flyttat över till justitieutskottet är det tolkningar av den amerikanska grundlagen och möjliga brottsrubriker som står i fokus. Men även när det gäller torr juridik finns det alltså en spricka i synen mellan partierna.

President Trump och hans advokater var inbjudna till dagens utfrågning men tackade nej till att komma. Trump som befinner sig på Natomöte i London kallar riksrättsutredningen för ett skämt och en häxjakt.