Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mannen bakom lagen.

EU-ja till försvagad kemikalielag

Europaparlamentet röstade på torsdagen ja till EU:s kemikalielag med röstsiffrorna 407 för och 155 emot.  Kemikalielagen Reach krävde från början en omfattande registrering och testning av kemikalier som finns ute på marknaden, men efter många års strid är resultatet en kraftigt försvagad lag.

– Vi har hellre ett svagt Reach än inget Reach. Vi kommer därför att rösta ja, utan entusiasm, säger vänsterpartisten Jonas Sjöstedt.

Vänstergruppen säger ja till den kraftigt försvagade registreringsplikten för kemikalier eftersom de anser att auktoriseringen, de regler som kräver att farliga substanser ersätts av mindre farliga, blir hårdare än de vågat hoppas.

De gröna sade nej
Men de gröna i Europaparlamentet röstade nej.

– Den enda positiva biten, auktorisering, kommer att undermineras i rådet. Det gör att en stor majoritet av min grupp inte kan auktorisera Reach i dess nuvarande form, säger miljöpartisten Carl Schlyter.

De stora partigrupperna: de konservativa, socialdemokraterna och liberalerna, banade väg för ett ja i Europaparlamentet genom en kompromiss om en kraftig nedbantning av de omstridda reglerna för hur kemikalier ska registreras.

De nordiska socialdemokraterna är kritiska men de röstade ja till hela lagförslaget. Det finns positiva delar av Reach som väger upp de negativa, menar socialdemokraten Åsa Westlund.

– Jag hoppas att vi kan få det här rullande schemat, att vi går igenom äldre kemikalier, att vi upptäcker vilka som verkligen ger oss cancer och allergier idag, så att vi kan fasa ut dem.

De konservativa är nöjda
De konservativa är genomgående nöjda – resultatet av dagens omröstning blir en mindre byråkratisk kemikalielag menar moderaten Gunnar Hökmark. Han har inte någon förståelse för miljörörelsens protester.

– Ibland finns det en tro på att ju mer man gör och ju mer man kräver, desto bättre blir det. Så är det inte. Det är bättre för miljön att vi har en miljölagstiftning som fungerar i praktiken. Det tror jag vi får nu, säger Gunnar Hökmark.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".