Priskrig på bensin på alltfler orter

Priskrigen på bensin blir allt fler. Tre av fyra bensinmackar ligger under riktpriserna. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort på närmare 300 bensinmackar i 16 län.

– Priset är definitivt avgörande. Man åker dit det är billigast, säger Anders Bergström som tankade sin bil i småländska Nässjö på torsdagen.

Priskrigen på bensin rasar nu på fler orter än tidigare. Det säger bensinbolag som ekots reportrar talat med.

Bilden förstärks av en omfattande prisundersökning på 95-oktanig bensin som Sveriges Radio gjort på 278 bensinmackar i 16 län, dock inte i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Billigast i Trollhättan
75 procent av mackarna låg under de riktpriser som bensinbolagen bestämt. Billigaste bensinen finns just nu i Trollhättan med ett literpris på 9,33, två kronor under riktpriset.

Priskrig råder även i grannstaden Vänersborg, samt i Jönköpingstrakten och områdena kring Hässleholm, Karlshamn, Sölvesborg och Gävle.

Priskrigen blir allt fler, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

– Det har skett en ökning av de lokala priskrigen på vissa orter.

– Vad beror det på?

– Det är viktigt för alla bolag att försöka behålla sina volymer, att kunder stannar hos oss. Priskrig uppstår om det finns aktörer som önskar konkurrera med priset, säger Helena Fornstedt.

Dyraste bensinmacken i undersökningen finns i Kungsbacka med ett literpris på 11,80 kronor. Alltså 2,5 kronor dyrare än i Trollhättan.

Dyrt är det även i Värmland, kring Östersund, i Gävleborg och trakterna kring Värnamo.

Priset på väg ner
Priserna på bensin är på väg ned, enligt statistik från Svenska petroleum institutet som presenterades på torsdagen. Snittpriset vek ned i oktober för första gången sedan i maj.

Prisrasen beror på att världsmarknadspriset sjunker efter orkanerna i USA. Men sänkningen skulle ha varit ännu större om inte dollarn blivit dyrare.

– Den höga prisnivån har medfört en lägre efterfrågan på bensin. Då faller priserna tillbaka. Plus att vi har haft en mild väderlek i hela västvärlden. Vintern har inte riktigt kommit igång, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".