U-länderna behöver frihandel

U-länderna bör öppna sina marknader för mer frihandel, trots de nya protektionistiska åtgärderna som just nu kommer från bland andra USA. Det säger Alan Winters, brittisk professor i internationell handel. Winters har skrivit en handbok om frihandel och fattigdom, och menar att u-länderna blir mindre fattiga på sikt om de ägnar sig mer åt frihandel.
När USA inför nya subventioner till sina jordbrukare och sätter upp höga tullar för att skydda sin stålindustri från konkurrens utifrån är det inte bara handelsjättar som EU, Japan och Kina som protesterar högt. Även Latinamerika och Afrika med många fattiga länder, som kämpar för att modernisera sina ekonomier, har uttryckt stor besvikelse och oro. – Men u-länderna bör akta sig för att som svar följa efter den protektionistiska trenden från USA, säger professor Alan Winters, som menar att fattiga länder alltid har något att vinna på mer frihandelsvänlig politik, tvärtemot de senaste årens hårda kritik från den globaliseringskritiska folkrörelsen världen över. Att öppna upp sin ekonomi för konkurrens utifrån kommer att göra vissa människor fattigare, till exempel när de förlorar jobbet i en fabrik som lägger ner för att det kommer in billigare varor utifrån. Men många fler vinner i längden på en öppnare handelspolitik, det visar den ekonomiska historien, enligt Alan Winters. Nästan alla rika nationer i världen har öppnat upp sina ekonomier mer eller mindre. Det är genom handel och öppenhet för utländskt kapital bland annat som en ekonomi kan moderniseras och på sikt ta sig ut ur fattigdom, tror Alan Winters. Det som behövs vid sidan om är ett socialt nätverk som tar hand om just de som blir fattiga på grund av en handelsliberalisering, i stället för att stoppa processen i sig för att några kommer att råka illa ut.
Maria Sjöqvist, utrikesreporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".